הקמת עסק   עמוד הבית |   אודותינו   שירותי המשרד  |  מאמרים   מידע שימושי   קישורים  | דרושים    שאלות ותשובות  |  צרו קשר  הוסף למועדפים  
מאמרים
חדשות ועידכונים
לכל החדשות
צור קשר מהיר
   שם מלא:
   טלפון    :
   אימייל   :
   מעוניין בשירות   :
הקמת עסק
יעוץ עסקי
הנהלת חשבונות
ליווי עסקי


   ביקורת מס הכנסה 


10/21/2007


ביקורת מס הכנסה וניהול פנקסים

סעיף 130 הסמיך את נציב מס הכנסה לקבוע כללים לשיטת ניהול פנקסים.כאשר בביקורת מטעם רשויות המס מתגלים ליקויים מהותיים בספרים רשאי פקיד השומה לפסול אותם.תוצאות הפסילה יכולות להיות חמורות ביותר – ראה בהמשך.
על החלטת הפסילה כאמור רשאי הנישום להגיש בתוך 30 יום מיום קבלת הודעת הפסילה ערר לוועדה לקבילות פנקסים,שהחלטתה הינה סופית.
ביקורת מס הכנסה
למס הכנסה שיטות רבות לביצוע ביקורות בעסקים.להלן מספר שיטות ואמצעי ביקורת שנוקטים במס הכנסה כדי לתפוס את מעלימי המס ואת אלו שאינם מנהלים פנקסים בהתאם להוראות החוק.
1. קניות מדגמיות ע"י מבקרי מס הכנסה שמטרתם לבדוק אם בעל העסק רושם את התקבול.
2. תישאול לקוחות שביצעו קניה ויצאו מהעסק במטרה לבדוק אם קיבלו קבלה/חשבונית עבור הקניה או השרות שקיבלו.
3. תצפית על העסק מרחוק ולעיתים אף צילום של העסק והלקוחות דבר המקנה גם יכולת לבדוק אם בוצע רישום וגם להתרשם מהתנועה ומרמת הפעילות של העסק.
4. הצלבת מידע והשוואת נתונים בין מסמכי העסק ובין ספרי לקוחותיו וספקיו.שיטה זו נועדה בעיקר לתפוס את מעלימי המס המשתמשים בטכניקה של ניהול פנקסי חשבונות כפולים.
5. ביקור בעסק וביצוע פעולות בדיקה ורישום כגון : ספירת קופה,מיספור ורישום של קופות רושמות,חתימה על פנקסי חשבוניות,ספירת מלאי,רישום פרטי העובדים ומספרם בעסק,רישום של ציוד הנמצא בעסק. כל הרישומים והבדיקות הנ"ל ישמשו אח"כ את מס הכנסה בבדיקת הדוחות של העסק והשוואה של הנתונים.
6. ביקורת ניהול ספרים ובדיקה אם העסק מנהל פנקסים בהתאם להוראות החוק.מניסיוני הרבה מאוד נישומים לא מנהלים את פנקסיהם בהתאם להוראות ולכן מומלץ מאוד לכל העסקים לקבוע פגישה מסודרת עם רואה החשבון/יועץ המס שלהם ולבדוק שוב את הנושא מחדש.
7. בדיקות התאמה בין מסמכי העסק כגון: התאמה בין הצעת מחיר להזמנה ובין הזמנה/תעודת משלוח לחשבונית וכו'.
8. ביקורת עקב הלשנה – ישנם עסקים הרשומים כחוק אך אינם מצהירים כחוק על הכנסותיהם וישנם לקוחות לא מרוצים או מתחרים או שונאים שמלשינים על אי רישום הכנסות ויש להם הוכחות לכך .ישנם עסקים הפועלים ושאינם רשומים במע"מ ובמס הכנסה ועליהם מלשינים בעיקר מתחרים.
9. ביקורות ובדיקות פנימיות המבוצעות במשרדי מס הכנסה על העסק מבלי שבעל העסק יודע שהוא נבדק כגון: השוואה של הכנסות והוצאות על פני מספר שנים,סבירות של הרווח הגולמי בעסק על פי נתוני הענף המופיעים בתדריכי מס הכנסה,יחסים פיננסיים של הדוח,בדיקת תפוקה ורווחיות לעובד וכו'.

הסיבה הנפוצה לפסילת פנקסים כיום היא פסילת פנקסים בשל אי רישום תקבול (סעיף 145 ב) .על פי מס הכנסה יש לפסול את הפנקסים בהתקיים שני תנאים : אי רישום תקבול לפי ההוראות, והעדר סיבה מספקת לאי רישום.נטל ההוכחה הוא על פקיד השומה.משהוכח אי רישום כאמור,הנטל עובר אל הנישום, ועליו להוכיח כי אכן הייה סיבה מספקת לאי רישום.לפני פסילת הפנקסים ניתנת לנישום זכות שימוע לפני פקיד השומה או סגנו.את הבקשה לשימוע יש להגיש בכתב ובצורה מנומקת.אי הגשת בקשה מנומקת במועד תתפרש כוויתור של הנישום על זכותו להשמיע טענותיו,ופנקסיו יחשבו פסולים ממועד הוצאת ההודעה.

הסנקציות בשל פנקסים בלתי קבילים ו/או אי ניהול פנקסים
בשל פנקסים בלתי קבילים ו/או בשל אי ניהול פנקסים יכול שיוטלו סנקציות חמורות ביותר – להלן עיקרן :
1. לא יותרו הוצאות על פי חשבונות שהגיש הנישום ויהיה ניתן לקבוע לו שומה לפי מיטב השפיטה.
2. לא יותר קיזוז הפסדים משנים קודמות כנגד הכנסתו באותה שנת מס.
3. לא יותרו ניכויים וקיזוזים בשל חובות אבודים והפסדים ולא יוכר הפסד באותה שנה.
4. לא יותרו ניכויים וקיזוזים בשל פחת .
5. לא יותרו הוצאות משפטיות הכרוכות בתשלום המס.
6. שעורי המס ההתחלתיים בשנים 1997-2001 של 10% ו- 20% לא יחולו על הכנסות מיגיעה אישית ושעור המס ההתחלתי יהיה 30% .
7. לגבי הכנסה שיש חובה לנהל פנקסים ולא נוהלו יוגדלו שעורי המס בכל שלב ב- 10% בשנה הראשונה להפרת החובה וב- 20% בשנה השניה ואילך.כמו כן יוגדלו המקדמות ב- 20% אם התוספת למס הייתה 10% וב- 40% אם התוספת למס הייתה 20% .
8. לא יוחזר מס ביתר .

לסיכום מומלץ 
1. לא  להתעצל ולבדוק שוב שאתם מנהלים את פנקסיכם בהתאם להוראות החוק ובהתאם לתוספת החלה עליכם ומניסיוני הרבה עסקים אינם מודעים לליקויים הקיימים אצלם בניהול הפנקסים.
2. לא להתחיל להפעיל עסק עצמאי לפני שפתחתם תיק בכל המוסדות והשגתם את כל האישורים והפנקסים הנדרשים מכיוון שהנזק הכלכלי אח"כ יכול להיות קשה מאוד .
3. להקפיד לרשום את התקבולים בכל אמצעי הרישום הנדרשים על פי החוק. לעיתים נישומים חושבים שהוצאת חשבונית מעידה על רישום ומספקת אך לא כך הדבר יש לבצע רישום גם בפנקסי הקבלות  ובספר הפדיון היומי וכו'.

 

 

למאמר זה התפרסמו-1 תגובות
1. חבל שלא קראתי את המאמר לפני חודש
דני, 10/27/2007 10:24:18 PM

משה נחמני רואה חשבון. שדרות הרצל 33, רמלה. טלפון: 08-9209777, פקס: 08-9253136, נייד: 054-4940640

הקמת עסק  | עמוד הבית  |  אודותינו  |  שירותי המשרד  |  מאמרים  |  מידע שימושי  |  קישורים   
 דרושים  |  תקנון   |  צרו קשר   |  אתרים בתחום  |  שאלות ותשובות  |  מפת אתר